De Zelkova

Zelkova serrata (vak 74)

Mijn favoriete boom op De Nieuwe Ooster is de Zelkova serrata.
Het is een prachtige boom die iets later in blad komt, maar als dat eenmaal gebeurt, is het een lust voor het oog.
Deze boom staat bij het monument ter nagedachtenis aan hen die hun lichaam geschonken hebben aan de wetenschap. Zo ook mijn echtgenoot die dat altijd al wilde en het is ook gebeurd.
Met mijn zonen ben ik na het overlijden op de begraafplaats gaan kijken welke plek in de omgeving van het monument geschikt was voor een boombordje. Toen we deze boom zagen, zo dicht bij het monument twijfelden we geen moment meer. Deze boom moest het zijn. Hij stond er alsof hij ervoor bestemd was.
De naam van mijn echtgenoot is in de naamplaat van de boom gegraveerd en zo vaak ik kan ga ik er naar toe. Ik praat dan met de boom en met mijn echtgenoot. Ook veel familieleden komen graag bij de boom. Het is een enorme troost voor ons allen.

Ans Haije-Koster


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Eén reactie

  1. Een gedenkboom, een herdenkboom, een gedachtenisboom of gewoon een prachtboom? Nee, hij is het is allemaal! Een veelzijdige schoonheid uit Oost-Azië, wiens hout menig tempel siert en die zich thuisvoelt in ‘the city that never sleeps’, maar ook bescheiden genoeg is om te stralen op de vierkante meter als bonsai. De Georgiërs gaven hem zijn naam: ‘Dselkua’ of ‘Dselkwa’, wat zoveel betekent als stenen pilaar: een bomenpark op een gedenkpark, de cirkel is rond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *