BOMEN OP DE NIEUWE OOSTER ACTIEF TEGEN FIJNSTOF

Je leest en hoort vandaag de dag heel veel over fijnstof.  Autoverkeer moet snelheid temperen en minder dicht op elkaar rijden om uitstoot van fijnstof te verminderen. In Japan worden  diesels  verbannen van Tokio vanwege hun fijnstof uitstoot . In Nederland worden  plannen voor uitbreiding van snelwegen soms gehinderd door overschrijding van Europese richtlijnen voor fijnstof.

Maar wist je dat onze bomen collectie van De Nieuwe Ooster een actieve rol speelt in het vangen en uit de lucht halen van fijnstof? Alle planten verwijderen in meer of mindere mate fijnstof uit de lucht. En bomen zijn kampioenen! Bomen met naalden zijn toppers, bijvoorbeeld Pinus nigra (zwarte den) en Pinus sylvestris (grove den), Metasequioa glyptostroboides (watercypres enTaxus baccata (venijnboom). Maar bladverliezende dragen ook hun steentje bij.   Maar wat is dat fijnstof eigenlijk? Een mengeling van zeer kleine deeltjes afkomstig van natuurlijke (zeezout, woestijnzand, aardedeeltjes) als niet natuurlijke (verkeer, industrie) uitstoot.   En ze kan nadelige effecten voor mensen hebben. Fietsers en joggers kunnen beter niet langs drukke wegen gaan, en sportterreinen en scholen kunnen ook beter drukke wegen ver weg hebben. Inademen van fijnstof kan hoesten en kortademigheid veroorzaken, astma en hart problemen verergeren. Hoe hoger de concentraties en hoe langer de blootstelling, hoe erger.   Lastige omstandigheden voor de Nederlander. Met onze hoge bevolkingsdichtheid, uitgebreide wegennet en intensieve autogebruik maken we het lastig voor onze eigen gezondheid. Met name op plekken binnen 100 meter van een snelweg of binnen 50 meter van een weg. In de stad is er dan geen ontkomen aan. En om het nog bonter te maken, met oud en nieuw sturen wij dikke wolken fijnstof de lucht in die dagen lang blijven rondhangen!

Maar er is hoop! Met al gerealiseerde verbeteringen van industriële uitstoot, steeds meer autokatalysatoren en roetfilters, is onze jaarlijkse fijnstof productie meer dan gehalveerd sinds 1980 tot vandaag. Meer bomen en struiken langs wegen en in woonwijken helpen het opschonen van de lucht.   En wij kunnen altijd er voor kiezen om te gaan wandelen of sporten in mooie bomenrijke plaatsen zoals Arboretum De Nieuwe Ooster. Niet alleen relatief fijnstof vrij maar ook een lust voor de ogen en de oren met zo veel mooie bomen en hun vogelvrienden.

Roger Bickerstaffe