Jaarlijkse excursie

Ieder jaar organiseert de stichting in mei een dagexcursie. Deze dag staat natuurlijk in het teken van het groen. Meestal wordt er een bezoek gebracht aan een arboretum of een botanische tuin. Iedereen die geïnteresseerd is in een gezellige dag samen met andere (groen)liefhebbers, kan zich hieronder alvast aanmelden.

Kort verslag van de dagexcursie van 13 mei 2023

Vertrek van De Nieuwe Ooster naar De Lutte voor een bezoek aan Arboretum Poort Bulten.*) Rondleiding door het arboretum met twee gidsen die van alles vertellen over de bomen, de planten en verdere wetenswaardigheden van het arboretum. interessant was bijvoorbeeld om te horen hoe de witte bloemen van de Witte paardenkastanje en de rode bloemen van de Rode paardenkastanje dezelfde communicatie voor bestuivende insecten gebruiken. Het honingmerk in de bloem (dat insecten de weg wijst naar de honingklier) met de gele vlekjes geeft aan dat de bloem nog niet bezocht is. De gele verkleuren daarna naar rode vlekjes en die vertellen de insecten dat ze niet meer langs hoeven te komen, omdat de nectar al ‘vergeven’ is.
Het arboretum heeft een aantal zeer fraaie vrijuit groeiende naaldbomen, waaronder de altijd imposante Sequoia, maar ook een prachtige Pinus ponderosa en een van de oudste Watercipressen van ons land. Ook is er in het arboretum ruimte gemaakt voor schrale graslanden.


Arboretum Poort Bulten
(Image by Frans-Banja Mulder, CC BY 3.0)

Daarna bezochten we het nabijgelegen landgoed Twickel. De formele tuin met in dier- en satellietvorm geknipte struiken, de oranjerie met veel oude sinaasappelbomen (was alleen van buiten te bekijken), de Engelse landschapstuin met magnifieke oude beuken, eiken, lindes, maar ook meer exotische bomen zoals de Ginkgo.

*) Het arboretum is ontworpen door Leonard Springer. Een historisch bomenpark en een later aangelegd poelenlandschap vormen samen de basis voor het unieke Arboretum. Je treft hier 2500 bomen en heesters uit alle werelddelen verdeeld over 1000 soorten. Uniek om te beleven en elk jaargetijde heeft iets bijzonders. In de herfst een kleurenexplosie en in de lente en zomer een bloesem- en bloemenparadijs. Margrietenvelden, orchideeën en zoemende bijen.

Kosten € 45,- | € 40,- voor donateurs 
U kunt zich hier alvast opgeven voor de dagexcursie van mei 2024.