Doornen of stekels?

Een uitnodiging in een regionaal krantje was de aanleiding voor een fietstocht naar Maarssen. Het was een frisse, maar mooie lentedag. Onderweg naar de boomkwekerij zien we op verschillende locaties ooievaars en in de Bethunepolder kuifeendjes.

Na wat rondgelopen te hebben tussen de verschillende bomen, heesters en vaste planten kwam ik een boom met stekels teChristusdoorngen. Hij kwam me bekend voor. Ik had zo’n boom al vaker gezien, dat wist ik zeker.

Een jongen van de kwekerij zag me geïnteresseerd naar de stekelige boom kijken en vroeg of ik een boom zocht, waar de kinderen niet in zouden klimmen. Op het label dat aan de boom bevestigd was, had ik de soortnaam al gelezen: Gleditsia. De jongen noemde ook deze naam. Waarschijnlijk wist hij de Nederlandse naam van deze stekelige boom niet, anders had hij die er wel aan toegevoegd. Thuis gekomen ben ik natuurlijk op internet gaan zoeken en wat bleek, de boom met stekels is de valse christusdoorn.

Ik had al eens een stokoud exemplaar in het Von Gimborn Arboretum in Doorn gezien en een wat jongere in een straat in Harmelen. Die eerste locatie is niet zo verwonderlijk. Een arboretum is immers een verzameling van verschillende soorten bomen. Dat ik een valse christusdoorn als straatboom in Harmelen aantrof, was destijds een verrassing voor me. Een jubelmomentje tijdens een wandeling.

Het gesprek met de jongen van het tuincentrum ging verder. Blijkbaar had ik iets verkeerds gezegd over de boom, want de tuinjongen ging me het verschil uitleggen tussen doornen en stekels. Een stekel kan uitgroeien tot een takje. Een doorn kun je makkelijk van de tak verwijderen.

Natuurlijk heb ik dit thuis ook opgezocht. En wat blijkt? Een doorn bevat vaten en kan uitgroeien tot een takje. Een stekel, zoals bij braam, is een kegelvormig uitgroeisel van de opperhuid en is niet verbonden met het inwendige van de stengel of tak. Van de stekels bij rozen zou het onduidelijk zijn uit welk weefsel ze gevormd worden, en dus of het stekels of doornen zijn, maar meestel heeft men het over rozen met stekels, las ik. Nou, volgens mij noemen we de stekels van rozen net zo makkelijk doornen, denk maar aan Doornroosje.

Bij vertrek kreeg ik als dank voor mijn bezoek aan de open dag een potje met toch wel bijzondere sneeuwklokjes mee. Nee, geen dubbele, maar wel groot of breedbladig! Binnenkort krijgen ze een mooi plekje in mijn voortuin.

© Caroline de Vlieger
Breukelen, 18-3-2015