Een wandeling door het arboretum G. Groters

Een wandeling door het arboretum

31 oktober 2016, een bijzonder mooie dag met veel zon en een redelijke temperatuur. Op naar ‘ons’ arboretum, “De Nieuwe Ooster”. We stapten welgemoed in de auto en reden van Amstelveen naar het doel wat ik in de eerste zin aangaf.
Overweldigend is de eerste indruk van de plantenrijkdom, waartoe zich ook de bomen behoren.
De afwisseling van bomen en de ruimten daartussen, geeft de zonnestralen nog meer mogelijkheden om de volle glorie van de herfstkleuren te belichten. De afwisseling is groot en de reeds 752 boomsoorten die in het park staan, laten zich dan ook goed bewonderen. De bonte mengeling en de vele bankjes in het park bieden de mogelijkheid om er rustig en stilletjes van te genieten.
Mijn echtgenote en ik komen zeer regelmatig in het park en zien dan ook de bomen van kaal, naar het jonge blad komen dat gevoed moet worden en welke taak de boom dan ook altijd weer op tijd op zich neemt. In die tijd zijn de verschillende bladkleuren ook opvallend mooi.foto-een-wandeling-door-het-arboretum
Wij kunnen dan bijna niet wachten op de komst van de bloesem en bloemen. Net als velen, of misschien wel iedereen, vinden wij dat die bloeitijd te snel over is.
Maar ook in de zomermaanden is het genieten van wat er in het park groeit en bloeit.
Maar terug naar vandaag, die mooie 31ste oktober.
Als je komt aanlopen over de goede wandelpaden en je ziet dit tafereel, de grote machtige boom met zijn herfstkleur en het contrast met de blauwe ceder daar rechtsvoor, die lekker zijn naalden behoudt, dan moet je wel vol bewondering blijven staan en genieten van dit plaatje.
Zo zijn er talloze plekken met wonderen van de natuur in het park.
U vraagt wellicht waarom vermeld hij de naam niet van de boomsoort die hier staat te schitteren. Ik zou het moeten weten want ik ben dit jaar naar de bomencursus geweest, gegeven door de bomenkenners van De Nieuwe Ooster. Maar ja, als je 74 bent mag je best wat vergeten. Toch?
Maar deze plantenwereld maakt wat in je wakker, vooral als je meer wilt weten over bijvoorbeeld de groei, het vochttransport uit de grond naar de bladeren en de fotosynthese. Waardoor de boom groeit en de stam steeds dikker wordt. Dan gaat zo’n bos of plantenwereld nog meer voor je leven.
U hebt het al ontdekt, deze ‘schrijver’ is geen kenner maar een enthousiaste genieter van dit mooie bomenpark, De Nieuwe Ooster.

Gerard Groters