De Judasboom

Dit is mijn favoriete boom, in een erg stadse omgeving.  Het is de Judasboom, Cercis siliquastrum, en hij staat in Amsterdam, in een achtertuin in de Pijp. De tuin is in de Frans Halsstraat achter restaurant De Waaghals waar ik het grootste deel van mijn werkende leven heb doorgebracht. Dat was een opwindende tijd met veel nieuwe ontwikkelingen, leuke collega’s (waaronder mijn huidige partner), zorgen dat het vegetarisch eten een breed publiek vond, het ontwikkelen van recepten en leuke culinaire combinaties, verbouwingen en heel veel plezier.

In de achtertuin – een rechthoek met veel stoeptegels – stond een oude esdoorn. Die was net zo hoog als de huizen en scheidde een plakkerige stof af waar wij en alle buren last van hadden. Een kapvergunning moest worden aangevraagd en in no time is de boom toen vakkundig gekapt. De ambtenaar voor groenvoorzieningen kwam kijken en legde mij uit dat we verplicht waren een nieuwe boom neer te zetten. Toen ging dat dus goed … geen vage compensatieplannen elders, maar precies op diezelfde  plek. Het moest dus een boom worden die niet te hoog kon groeien, maximaal drie meter, anders zaten we over 15 jaar weer met een probleem. Ik kon kiezen uit drie bomen en ik weet alleen dat de Judasboom meteen mijn keus was, vanwege de mooie bladvorm en prachtige bloei.  

Op een dag ben ik op afspraak naar de Stadskweektuinen in de Watergraafsmeer gegaan, heb de boom uitgezocht en deze met een chauffeur in de vrachtwagen naar de Frans Halsstraat gebracht. Een collega heeft hem geplant want ik had mijn arm in een mitella. De boom was meteen tevreden, in een plantgat net naast de oude stronk die aan het vergaan was. En hij is best hoog geworden. Vragen over de boom van collega’s en klanten werden altijd aan mij gericht en ik beschouwde hem als ‘mijn’ boom.  Ik woon schuin boven hem en heb zo de mooiste aanblik.

In die tijd kende niemand in mijn omgeving die boom. Later, op vakantie in Griekenland en Spanje zag ik Judasbomen overal in de kleine steden en ik realiseerde mij dat het een Mediterraan onkruid was.  Maar hier in Nederland blijft ie bijzonder.

Gillian

De Judasboom is in het Arboretum te vinden op vak 1 en vak 71 en op het voorplein (ingang  Kruislaan).

De Judasboom in De Pijp

De Judasboom op vak 1