Wetenschappelijke naam
Malus 'Sugar Tyme'
Nederlandse naam
Sierappel
Herkomst |
Locatie | vak 37
Aantal in het arboretum | 1
Plantjaar | 2023

De sierappel Malus ‘Sugar Tyme’ (syn. ‘Sutyzam’) is niet voor niets zo geliefd in de VS. Geïntroduceerd in de late jaren ’80, heeft hij in de tussentijd bewezen dat deze sierappel prima in straten en lanen toegepast kan worden. Het is een gezonde sierappel, zeer ziekteresistent (vooral tegen bacterievuur), rijkbloeiend en vraagt weinig onderhoud.
Prachtig aan deze sierappel is de zeer rijke bloei. In het voorjaar hangt de boom vol met geurende, witte bloemen. De bloemen worden druk bezocht door bijen en insecten. De bloemknoppen beginnen zalmroze, de bloemen zijn wit en enkelbloemig, gevolgd in de herfst door de bessen. Net als de bloemen zijn de helderrode bessen er in overvloed. Ze blijven hangen tot aan de winter, mits de vogels het niet allemaal al opeten.
In de jeugdfase is de vorm meer opgaand, later spreidt de kroon en vormt het een ovaal spreidende kroon. De sierappel bereikt een hoogte van zo’n 6 m, breedte 4,5m. Malus ‘Sugar Tyme’ oogt luchtig door de half transparante kroon. Het blad is groen en kleurt in de herfst naar geel.
Het liefst staat ‘Sugar Tyme’ in de volle zon en een goed doorlatende voedzame en iets zure grond. Het is een sierappel die weinig onderhoud nodig heeft om zijn schoonheid te behouden. De boom is ook bruikbaar als laanboom, mits in de eerste jaren de laagste spreidende takken tijdig worden opgekroond.