Bladeren vallen in de herfst, haarwortels ook!

BLADEREN VALLEN IN DE HERFST EN HAARWORTELS OOK! 

Bovengronds kunnen wij zien wat bomen aan het doen zijn, en nu in de herfst zijn ze volop bezig met verkleuren en loslaten van bladeren. Nu zijn zij niet langer bezig met zonlicht om te zetten in suikers. Dit magische proces heet fotosynthese en wij mensen en alle andere levende soorten op aarde hebben ons bestaan hieraan te danken.
Maar ondergronds dan, is dat niet wat statisch en minder opwindend dan wat er bovengronds gebeurt? Nee hoor, niets is minder waar!
Grofweg gezegd is er een balans tussen beneden en boven, en alles wat dit evenwicht verstoort heeft zijn consequenties. Een bonsai boomkweker creëert zijn mini-bomen door alles regelmatig uit de pot te halen en de wortels in te korten.  Een mini-wortelstelsel resulteert in een mini-bovengrondse boom.
Bovengronds weten wij dat er een belangrijk seizoensgebonden proces plaatsvindt. Knoppen ontwikkelen zich tot bladeren of naalden en op een gegeven moment laten zij weer los en fladderen naar beneden. Takken en boomstam worden ieder jaar een ring extra dik (in iedere geval in ons klimaattype), en groei in lengte gebeurt vanuit de uiteinden. Zo krijgen wij de boomvormen die wij herkennen en zo mooi vinden.
En ondergronds is het tafereel even dynamisch, maar wij zien dat niet en denken dat daar alles rustig blijft. De hoofdwortels zijn net als de takken vrij stabiel, zo lang mensen die in rust laten tenminste en niet een nieuwe kabel of rioolpijp naast de boom moeten leggen.
De water- en mineraalopnametaak van wortels wordt verricht door piepkleine haarwortels die zijwaarts uit de wortels groeien. Er zijn heel veel haarwortels met een totaalgewicht dat ongeveer even groot is als dat van de bladeren op die boom. In de herfst wanneer de bladeren vallen, laat de boom ook hetzelfde gewicht aan haarwortels los. Zo blijft het evenwicht gehandhaafd.
Waarom zou een boom energie stoppen in het in leven houden van biomassa onder de grond, terwijl de sapstromen naar boven niet nodig zijn? Beter is het te gaan rusten en wachten tot de lente om dan nieuwe haarwortels en bladeren tegelijk te maken!

De volgende keer dat je een boom bovengronds bewondert, laat dan je fantasie de ondergrondse tegenhanger voor je bedenken, mij lukt het.

Roger